Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18312
Назва: Юрій Шевельов про свій вибір українства та про ставлення до «чужих» у спогадах «Я – мене – мені... (і довкруги)»
Автори: Колошук, Надія Георгіївна
Koloshuk, Nadiia G.
Бібліографічний опис: Колошук Н. Г. Юрій Шевельов про свій вибір українства та про ставлення до “чужих” у спогадах “Я – мене – мені… (і довкруги)” // Київські полоністичні студії. Київ, 2019. Том ХХХV. С. 176-185.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 14-вер-2020
Видавництво: Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Теми: еміграція
ідентифікація
ідентичність
вибір культурно-етнічної ідентичності
конфлікт Свій-Чужий
Юрій Шевельов (Шерех)
спогади «Я – мене – мені... (і довкруги)»
Короткий огляд (реферат): Міркування видатного вченого-славіста Юрія Шевельова про його парадоксальний досвід етноідентифікації на тлі цієї проблеми як загальнолюдської і засадничої набувають неабиякої ваги. Вони сприймаються читачем його спогадів як повчальний і показовий приклад вирішення проблеми екзистенційного вибору, шляхів самореалізації та досягнення свободи. Шлях Юрія Шевельова від України до Америки був утечею від війни та фізичного знищення, котре загрожувало не лише йому, а й значній частині його народу. Осмислюючи цей шлях як порятунок, він тверезо й досить толерантно показав середовище української та чужоземної інтелігенції, з яким близько був знайомий у довоєнному й окупованому Харкові та Львові, у німецьких таборах Ді-Пі для українських втікачів, у наукових осередках Західної Європи, а згодом у США. Одвертість і щирість, а також масштабність пережитого й зображеного, глибина й самокритичність осмислення власного досвіду роблять книгу особливо цінною в українській культурі ХХ століття.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18312
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
SheveliovMemory.pdf510,71 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.