Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18277
Назва: Перспективні напрями використання сапропелевих ресурсів Любешівського району Волинської області
Автори: Чижевська, Лариса Тарасівна
Бущук, Сергій Юрійович
Давидюк, Віталій Васильович
Бібліографічний опис: Чижевська Л. Т., Бущук С. Ю., Давидюк В. В. Перспективні напрями використання сапропелевих ресурсів Любешівського району Волинської області // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. - Луцьк, 2020. - № 5(409) : Серія : Географічні науки. - С. 29-33.
Дата публікації: 2020
Дата внесення: 10-вер-2020
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: сапропель
торф
ґрунти
родючість
добриво
фізико-хімічні показники ґрунту
гумус
мікроелементи
евтрофікація водойм
Волинська область
Любешівський район
Короткий огляд (реферат): У ході дослідження перспектив покращення властивостей ґрунтів Любешівського району Волинської області з метою підвищення ефективності функціонування сільськогосподарського виробництва було проаналізовано теоретичні надбання у вивченні проблеми в просторово-часовому аспекті. Охарактеризовано природні умови району, зокрема, якість ґрунтів, що мають безпосередній вплив на продуктивність аграрного виробництва, наявність різноманітних водних ресурсів, насамперед, озер. Донні сапропелеві відклади останніх визначено як засіб різнобічного покращення властивостей місцевих грунтів. Виявлено передумови формування та закономірності поширення сапропелевих і торфових відкладів у межах досліджуваної території. Подано інформацію про унікальні властивості сапропелю, що доведені експериментально. З-поміж інших, відзначено багатство їх мікроелементного складу, високий уміст гумусових кислот, активної мікрофлори, яка стимулює фотосинтез рослинницької продукції. Систематизовано інформацію щодо запасів й визначено перспективи видобутку та використання озерної сировини. Обґрунтовано переваги внесення сапропелевих добрив у ґрунт порівняно з іншими видами мінеральних та органічних їх видів. Особливу увагу приділено вивченню екологічної ролі сапропелю у природних системах. З’ясовано, що ця сировина у ролі добрив є виключно безпечною для компонентів природи, людей і тварин, здійснюючи тільки позитивний вплив. Крім того, процес видобутку сапропелю сприяє сповільненню темпів евтрофікації, насамперед, замкнутих водойм. Встановлено, що на сучасному етапі, переважно через несприятливі економічні умови, добування та внесення сапропелевих добрив у Любешівському районі перебуває на низькому рівні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18277
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FGEO)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЧИЖЕВСЬКА БУЩУК ДАВИДЮК-4-8.pdf520,33 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.