Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18267
Назва: Володимир Свідзінський та Василь Стус у дзеркалі мемуаристики і сучасної критики
Автори: Колошук, Надія Георгіївна
Бібліографічний опис: Колошук Н. Володимир Свідзінський та Василь Стус у дзеркалі мемуаристики та сучасної критики // Волинь філологічна: текст і контекст : зб. наук. праць. Вип. 24 : Творчість Володимира Свідзінського / упоряд. Т. П. Левчук, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2017. С. 93-108.
Дата публікації: 2017
Дата внесення: 9-вер-2020
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: В.Свідзінський
В.Стус
мемуаристика
критика
рецепція
обрах-імідж
стереотип
Короткий огляд (реферат): Імена двох поетів становлять своєрідну бінарну опозицію, у якій протиставлені і творчі принципи обох, і найголовніші мотиви лірики, й особистісні риси їхніх уявних образів у свідомості сучасника-реципієнта. В. Свідзінський відповідає уявленням про митця-модерніста – далекого від суспільних проблем, заглибленого в себе, відданого лише творчості та красі, а Стус представляє «традиціоналіста» і, зрештою, не стільки поета, як «громадянина», на роль якого його прирекли суспільні умови. Мемуари неминуче показують аберацію особистої точки зору їхнього автора у зв’язку зі зміною суспільного клімату. Раніша аберація спричиняє пізніший ефект «відкриття»: найскромніший з усіх виявився найбільш значущою, знаковою постаттю доби. Сучасна мемуаристика про Свідзінського й Стуса, поза біографічною цінністю, важлива також тим, що виявила стереотипи уявлень про поетів-класиків, які доводиться зживати, оскільки вони тримають суспільну думку в шорах упереджень та догм.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18267
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
SvidzinStus.pdf461,3 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.