Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18265
Назва: Документалістика і пропаганда
Автори: Колошук, Надія Георгіївна
Бібліографічний опис: Колошук Н. Г. Документалістика чи пропаганда // Волинь філологічна: текст і контекст : зб. наук. праць. Вип. 25: Література non-fiction / упоряд. Т. П. Левчук ; Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2018. С. 28-48.
Дата публікації: 2018
Дата внесення: 9-вер-2020
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: пропаганда
радянська документальна література
міфи про Другу світову війну
книга О. Федорова «Підпільний обком діє»
Корюківська трагедія
глорифікація «партизанського генерала»
повість Є. Гуцала «З вогню воскресли»
Короткий огляд (реферат): Радянська документалістика перейняла у пропаганди головні способи утвердження ідеологічних міфів про Другу світову війну: замовчування реальних фактів; насаджування стереотипів та штампів і чорно-білої картини світу; багаторазове повторення ярликів-жупелів для називання ворогів тощо. Книга генерала О. Федорова «Підпільний обком діє» стверджувала міфи про «мудре» компартійне керівництво всенародним рухом опору проти німецьких окупантів, про зловорожих «українсько-німецьких націоналістів» та «націоналістичних покидьків», про місію радянських партизанів як «визвольну» при їхньому переміщенні на Західну Україну. Партійні завдання мусили виконувати й талановиті письменники. Не уник такого завдання і Є Гуцало, хоча в порівнянні повісті «З вогню воскресли» з його ж белетристичними повістями про німецьку окупацію стає очевидно, наскільки неоднозначною і трагічно-кривавою він бачив воєнну українську дійсність.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/18265
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ДокументПропаганда.pdf564,36 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.