Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/1782
Назва: Гібриди Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. – перспективні продуценти білкових речовин
Інші назви: Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. Hybrids-Promising Producers of Proteins
Автори: Вєтрова, О. В.
Демченко, С. І.
Жук, Г. О.
Vetrova, E. V.
Demchenko, S. I.
Zchuk, A. A.
Бібліографічний опис: Вєтрова О. В. Гібриди Pleurotus ostreatus (Jacq.:Fr.) Kumm. – перспективні продуценти білкових речовин / О. В. Вєтрова, С. І. Демченко, Г. О. Жук // Природа Західного Полісся та прилеглих територій : зб. наук. пр. / Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки ; [редкол.: Ф. В. Зузук та ін.]. – Луцьк, 2013. – № 10. – С.
Дата публікації: 2013
Дата внесення: 3-жов-2013
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: гібриди Pleurotus ostreatus
білки
амінокислоти
альбуміни
глобуліни
продуценти
hybrids of Pleurotus ostreatus
proteins
amino acids
albumin
globulin
producers
Короткий огляд (реферат): Отримання нових перспективних штамів їстівних грибів – актуальна проблема для промислового грибівництва. Завданням цього дослідження було визначення біохімічного складу нових гібридів Рleurotus ostreatus, отиманих шляхом аутбридінгу. Абсолютно суху масу міцелію визначали гравіметричним методом, вміст білків у міцелії гібридів – методом Лоурі, альбуміни і глобуліни – спектрофотометричним методом, вміст вільних амінокислот у міцелії – методом хроматографії на папері. Вивчено нові гібриди гливи звичайної, які продукують більшу кількість амінокислот (Д.22-41), білків, альбумінів та глобулінів (Д.30-41), ніж контрольний штам НК-35 угорської селекції. При цьому штам Д.30-41 характеризується високим рівнем продуктивності за білковими речовинами, а штам Д.22-41 є перспективним продуцентом амінокислот, у тому числі й незамінних. Нові гібриди придатні для використання в харчовій промисловості, у сільському господарстві як біодобавка для харчування тварин. Producing of new potential stamps of edible fungi is a pressing issue for industrial mushroom production. The present investigation was aimed at the identification of biochemical composition of new hybrids of Pleurotus ostreatus, received by outbreeding. Absolutely dry mycelium weight was defined by gravimetric method. Protein content in mycelium was found by Lowry method, content of albumins and globulins – by spectrophotometric method, content of free amino acids – by paper chromatography method. The new hybrids of Pleurotus ostreatus, that produce a greater number of amino acids (D.22-41), proteins, albumins and globulins (D.30-41) than the control stamp HK-35 of the Hungary selection, were investigated. Herewith the D.30-41 stamp is characterized by a high level of productivity of protein substances and the D.22-41 stamp is a potential producer of amino acids, including indispensable ones.
Опис: Вєтрова О. В. – кандидат біологічних наук, доцент Донецького національного університету; Демченко С. І. – кандидат біологічних наук, доцент Донецького національного університету; Жук Г. О. – аспірант НДІ Молекулярної біології та генетики
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/1782
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Природа Західного Полісся та прилеглих територій, 2013, № 10

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vetrova.pdf132,87 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.