Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/17183
Назва: Хорові прелюди-пісні Пилипа Козицького як музично-історичний та художній матеріал
Автори: Марач, Олександр Миколайович
Мойсіюк, Василь Васильович
Бібліографічний опис: Марач О. М., Мойсіюк В. В. Хорові прелюди-пісні Пилипа Козицького як музично-історичний та художній матеріал / О. М. Марач, В. В. Мойсіюк // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія : Мистецтвознавство. - 2019. - № 2. - С. 65-72.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 3-бер-2020
Видавництво: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Теми: українська хорова музика
українська хорова культура
розстріляне відродження
прелюди-пісні
образно-семантична сфера
Пилип Козицький
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано риси хорового письма П. Козицького у циклі “Вісім прелюдів-пісень”. Написані у традиціях М. Леонтовича, твори П. Козицького показують нові ґрані трактування акапельного звучання як індивідуально трактованого “хорового інструменталізму”. Проаналізовані твори демонструють дві із головних образно-семантичних сфер хорового жанру в українській музиці фольклористичного напрямку. Перша сфера це трагедійність у баладі “Ой у полі, полі світлиця стояла…”, де досягають високого рівня поетичний символізм та поліфонічність музичного розвитку, як у “Прялі” М. Леонтовича та ін. Друга сфера – дитяча колядка, що у музичному плані сягає прадавніх фольклорних зразків і перегукується із “Дудариком” і “Щедриком” М. Леонтовича.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/17183
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FKiM)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
marach_moiseiuk.pdf396,89 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.