Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/15160
Назва: Психологічний супровід осіб літнього віку
Автори: Кордунова, Наталія Олександрівна
Kordunova, Nataliia O.
Бібліографічний опис: Кордунова Н. О. Психологічний супровід осіб літнього віку : програма вибіркової навчальної дисципліни підготовки магістра спеціальності 053 Психологія освітньої програми (спеціалізації) Психологія / Н. О. Кордунова ; Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, кафедра педагогічної та вікової психології. – Луцьк, 2018. – 15 с.
Дата публікації: жов-2018
Дата внесення: 27-лис-2018
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: гендерні аспекти старіння
емоційно-мотиваційні зміни в період старіння
патологія і психопатологія старості
психологічна допомога людям літнього віку
соціальний захист людям літнього віку
Короткий огляд (реферат): Курс «Психологічний супровід осіб літнього віку» передбачає ознайомлення студентів з основними закономірностями розвитку людини похилого віку, з постарінням населення як демографічним процесом зі всіма його соціальними наслідками; із різноманітністю соціальних, психологічних, медичних та ін. проблем людей похилого віку; з особливостями адаптації до пенсійного періоду життя; з обсягом та можливостями трудової діяльності у похилому віці, у тому числі інтелектуальної та творчої; із використанням залишкових фізичних та інтелектуальних здібностей і низкою інших соціально-психологічних та морально-етичних проблем людей похилого віку. При підготовці психологів значна увага приділяється вивченню психології та психопатології в старості, оволодінню консультативними та психотерапевтичними методами для розв’язання психологічних, сімейних проблем людей похилого віку, розумінню деонтологічних питань при наданні психологічної допомоги, обслуговуванні та соціальній роботі зі старими людьми. Це дозволить майбутнім спеціалістам уникнути негативних моментів при безпосередньому контакті з різними соціальними групами населення похилого та старечого віку, подолати геронтофобії щодо старших людей та свого майбутнього старіння, розвинути толерантність та відчути гуманність і суспільну значущість своєї професії. Особливість даного курсу полягає в необхідності вивчення життєвого етапу, який є незнайомим студентам із власного досвіду і складає досить віддалену життєву перспективу. Це може суттєво ускладнювати емоційне включення студентів у процес раціонального засвоєння матеріалу. Дехто може вдаватися до знецінення інформації про похилий вік, що обумовлено страхом власної старості та смерті. Зважаючи на це, потрібно стимулювати творчий пошук студентів та активізувати їх науково-дослідні уміння у процесі виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань та під час самостійної роботи. В процесі вивчення курсу «Психологічний супровід осіб літнього віку» повинні бути встановлені глибокі змістовні зв’язки з курсами «Вікова психологія», «Психо¬ло-гія особистості», «Соціальна психологія», «Диференційна психологія», «Психодіагностика», «Патопсихологія», «Медична психологія», «Основи психо¬терапії та психологічного консультування» та ін.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/15160
Тип вмісту: Training program
Розташовується у зібраннях:Навчально-методичні матеріали (FPsy)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ПсихолСупрОсібЛітнВіку.pdf804,74 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.