Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/11531
Назва: Нерозгадані таємниці волинян
Автори: Давидюк, Віктор Феодосійович
Бібліографічний опис: Давидюк В. Ф. Нерозгадані таємниці волинян : публічна лекція, прочитана 8 листопада 2013 року в Інституті соціальних наук Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Луцьк : Вежа-Друк, 2015. 32 с.
Дата публікації: 2015
Дата внесення: 1-лют-2017
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: етноісторична ідентичність
волиняни
Короткий огляд (реферат): У лекції автор ставить проблему етноісторичної ідентичності волинян. Для її розв’язання залучає історичні, етнографічні, археологічні, антропологічні, геногеографічні, топонімічні дані. Попри такий широкий інтердисциплінарний підхід автор не вважає проблему вичерпаною, радше – тільки поставленою в практичну площину. Історія питання починається з усного переказу про те, що храм святого Василія в місті Володимирі на Волині збудовано за один день воїнами князя Володимира після повернення з успішного походу на горватів. Далі автор ставить питання, де жили й ким були ці горвати історично, географічно, етнографічно, антропологічно і зрештою, біогенетично, який зв’язок у них із історичними волинянами, згаданими в працях іноземних істориків Середньовіччя. На основі доступних джерел автор робить припущення, що вони могли бути місцевими жителями, які в силу географічних причин більшою мірою залежали від хорватської столиці Стілско, за півтора сотні кілометрів від Володимира, ніж від Києва. Заради цього й було здійснено цей похід, який ознаменував кінець Великої Горватії та додав спокою й упевненості синові Володимира Всеволодові, який княжив у Володимирі. Підкорення горватів стало згодом основою державності Галицько-Волинського королівства. Проте сільські мешканці довкола Володимира та Дубна ще й на кінець ХІХ ст. вперто називали себе горватами. І небезпідставно. Автор знаходить підтвердження ідентичності волинян і горватів у антропології, весільному обряді, традиційному жіночому народному вбранні. І хоч нові ландшафтно-географічні, природньоресурсні та кліматичні умови в одній із колишніх частин проживання горватів сьогодні інші, сподівається, що при глибшому дослідженні відповідники знайдуться і в інших сферах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/11531
ISBN: 978-617-7272-50-1
Тип вмісту: Course of lectures
Розташовується у зібраннях:Навчально-методичні матеріали (FFG)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
identychnist.pdf1,53 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.