Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/10759
Назва: Клімат
Автори: Зузук, Федір Васильович
Нетробчук, Ірина Марківна
Ганущак, Мар'яна Михайлівна
Zuzuk, Fedir V.
Netrobchuk, Iryna M.
Hanushchak, Mariana M.
Бібліографічний опис: Зузук, Ф. В. Клімат / Ф. В. Зузук, І. М. Нетробчук, М. М. Ганущак // Природа Західного Полісся, прилеглого до Хотиславського кар’єру Білорусі : монографія / М-во освіти і науки України, Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки ; за ред. Ф. В. Зузука. - Луцьк, 2014. - С. 66-90. - Бібліогр.: с. 89-90.
Дата публікації: 2014
Дата внесення: 20-жов-2016
Видавництво: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
Теми: клімат
радіаційний режим
світловий режим
радіаційний баланс
атмосферна циркуляція
вітер
термічний режим
температура грунту
вологість повітря
атмосферні опади
сніговий покрив
атмосферні явища
пори року
Короткий огляд (реферат): Клімат території, прилеглої до Хотиславського кар’єру Білорусі, визначається впливом Атлантичного океану, тобто західним перенесенням повітряних мас, що супроводжується циклональною і антициклональною діяльністю. Упродовж року переважають вітри західного і північно-західного напрямку. Швидкість вітру влітку становить 2,7–3,8 м/с, а взимку – 4,1–4,5 м/с. Найнижча пересічна місячна температура повітря (–2,4º С) фіксується в січні, а найвища – у липні (19,1º С). Пересічна річна температура повітря становить 8,0º С. Весняні заморозки припиняються пересічно у квітні, а осінні фіксуються в кінці першої декади жовтня. Відносна вологість повітря сягає найбільших значень (87 %) взимку, а влітку вона становить 74 %. Річний хід опадів типово континентальний з максимумом 70–90 мм у літні місяці. За рік пересічно випадає від 554 до 618 мм. Стійкий сніговий покрив, зазвичай, зберігається 70 днів. Висота снігового покриву коливається від 3–5 у грудні–січні до 6–8 см у лютому. В окремі роки простежуються засушливі та суховійні явища. Загалом, найчастіше дні з суховіями фіксуються у квітні–травні, а також у липні. Регіону притаманні всі пори року. Зима м’яка, похмура, з частими відлигами (56 днів) і невеликими опадами. Весною відбуваються різкі переходи від похолодання до потепління, від дощової погоди до безхмарної, бувають заморозки. Влітку фіксуються найбільші значення сонячної радіації, тривалості дня, кількості опадів, високих температур повітря. Осінню простежуються явища, притаманні для літа і зими. Збільшується число днів з туманами. З вересня можуть розпочатись заморозки, а в листопаді з’являються ожеледиця та паморозь. На території впливу кар’єру у зв’язку з пониженням рівня ґрунтових й пластових вод і відповідним осушенням довкілля вологість повітря може понизитися на 5–8 %, що спрятиме літнім заморозкам на зниженнях рельєфу. Це явище іноді простежується на окремих меліорованих системах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://evnuir.vnu.edu.ua/handle/123456789/10759
Тип вмісту: Book Chapter
Розташовується у зібраннях:Наукові роботи (FGEO)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
24552.pdf1,01 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.